7 Şubat 2015 Cumartesi

DOLAR YETERİNCE YÜKSELDİ Mİ? 2

Bu soruyu sormaya devam etmeli? Piyasa gelecek tahmini ve dünya ekonomisinin geleceği bu soruya bağlı.
(aşağıda yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir)

Bu gün $/TL: 2,48 ile rekor kırdı. Nedeni iyi gelen istihdam verileri. Önce bu nedene piyasaların tepkisini eleştirmek istiyorum. ABD istihdam verileri ile ilgili zaten bir sıkıntı yok ki. FED politika hedefleri içinde uzun bir süre önce tutturulan hatta ilk tutturulan hedef bu ve dolayısıyla artık FED politikasında değişiklik getirme etkisi çok çok sınırlı. Hala 2014 refleksleri ile hareket eden piyasalar bana biraz komik geldi.
FED enflasyona takılmış durumda. Ve yüksek Dolar kuru ABD ekonomisi için enflasyonu engelleyecektir. Zaten bir yıl içinde ABD malları diğer para birimleri karşısında % 18 yükselmiş oldu.
Aşağıdaki ilk grafik 1 yıllık dolar endeksi yükseliş çok dramatik. Ama esas dikkat edilmesi gereken ikinci grafik
 Bu ikinci grafik 10 yıllık dolar endeksi 2005 11. ayda zirve yapmış ve sonraki iki yıl boyunca düşmüş. O günleri hatırlar mısınız? Bir dolar bir lira olacak mı? soruları soruluyordu. Sonra meşhur 2008 krizi patlak verdi. Ve dolar endeksi aylar içinde çok hızlı yükseldi. Konuşulanın tam tersi bir durum oldu. Ve çok hızlı oldu. Sonra ama Endeks pek yerinde duramadı gevşek para politikaları dolar endeksini tekrar düşürdü. O günlerde KUR SAVAŞLARI başlığı atılyordu. Ülkeler tirceretini rahatlamak için kurlarını düşük tutuyor deniyordu. ABD Çin'e Yuan'ı değerlendirmesi konusunda baskı yapıyordu. Ekonomik dengeler hassastı ABD için hesap tutması için her koşulu düzeltmeye çalışıyorlardı. Şimdi "düzlüğe çıktıktılar" artan kuru çok konuşmuyorlar. ANCAK
Dünya ekonomisinin öündeki temel tehdit değerlendirilememe durumu. Yani ekonomik varlıkların değerin nedir. Artık tam olarak bilinemiyor. Petrol kaç lira olmalı, Altın ons fiyatı kaç dolardır. Euro kaç dolardır? Tehdit şu ki bu dolar endeksi yükselişi dolarizasyona doğru götürebilir. 2005 kasımdaki zirveden bir buçuk yıl sonra dünya mevcut ekonomik sistemin muhtemel en büyük krizini yaşadı.
Dolar hakkında yazmak ve doları tahmin etmeye çalışmak piyasaya bu gün için doğru yerden bakmak anlamına gelecektir. 
Şu anda yakın olduğum fikir uç kırılmaların olmayacağı ve yükselen değerin tekrar düşeceği yönünde. Zamanla bakış olgunlaşacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder