27 Şubat 2015 Cuma

Yeniden 2.50 dolar ve Siyaset kamburu

Bu bloggda yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir.
Aşağıdaki link dolar/TL'deki iki günlük hareketi kısaca özetliyor.
Dolar 2.50nin üstünde dolar endeksi 95 in üstünde.

http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1730833-dolartl-250yi-asti

Bu gün mesele ABD'de çekirdek enflasyonda yükseliş gözlenmesi ile FED faiz artırışı arasında ilişki kurma ile açıklanabilir. Aslında bu verilerle piyasaların oluşturduğu bir dalgalanma. Foreks piyasaların (türev piyasaların ) çok güçlendiği günümüz finans dünyası artık hep daha dalgalı olacak.

Bu gün dolar endeksi yükselirken ABD borsaları bundan pek etkilenmedi? Bu global bir risk artışını göstermiyor. Almanya DAX %1 artıda idi. ABD nasdaq %0.4 artıda tarihi zirvelerde.

Bizde ise dün mali endeksin 119 binlerde kapatıp bu günde 118 bine sarkması ve yükseliş dalgasının içinde bir düzeltme oluşması gerekirken beklenmedik bir siyasal etki ile grafik bozuldu. 118 bin mali endeks için önemli bir seviye diye yazmıştım. Bu gün yine 118 binin üstünde tutunamadı. 118 bin üzerinde kalamazsa 112 binden yeniden kuvvet almak zorunda kalabilir. Sadece dünkü siyaset etkisini hesaplamak gerekiyor. Siyaset bu şekilde olumsuz etki etmeye devam edecekse düşüş de devam edecek. ve 112 bin yeniden test edilecek. Yok siyaset etkisi olmayacaksa bu durumda düzeltilmiş dalga ile 118 bin seviyesinde kapanışa eşdeğer bir aşağı seviyeden tepki gelebilir.
Aşağıda grafikde görüldügü gibi siyaset bir kambur oluşturmuştur. Türkiye ekonomisinde gelecek tahmini yaparken her zaman önemli bir etken olarak siyaseti hesaba katmak gerektiğinin dersi. Eğer siyasi etki olmasa idi bu günkü düzeltme ile 118 binlerde kapanan mali endeks 10 ve 11 şubatta 2,50 dolar seviyesinde yaptığı gibi yani 112 bini destek alıp yükseldiği gibi bir dalga yapabilir.
Burada ön görülmesi zor olan siyaset etkisi. Eğer siyasetin negatif etkisi olmayacağını varsayarsak yarın inişli çıkışlı bir gün (maliyet azaltılabilir ) Ya da yarın ki diplerden giriş yapılabilir. Ancak siyaset etkisi bir soru işareti.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder