23 Kasım 2011 Çarşamba

Fitch aslında Türkiye'ye yatırım yapılabilir dedi

Fitch ne dedi şimdi. Kredi derecelendirme kuruluşları biraz geleceği tahmin etme buna göre yatırımcıya yön verme görevi üstlenmesi gereken kuruluşlardır. Geleceği iyi tahmin edenler başarılı kredili derecelendirme kuruluşu olurlar. Mevcut durumu tekrar dile getirmenin bir anlamı yok. Türkiye'nin cari açık temelli problemleri herkesçe bilinen ve son 3-4 aydır (evet biraz geç ama...) ekonomi yöneticileri tarafından ciddiyetle üzerinde durulan bir konu. Fitch bunun başarılı sonuç vermeyeceğini düşünmüyor bu yıl % 9,5 gelecek yıl sonunda % 7,6 cari açık bekliyor. 2012'de % 2,2 büyüme 2013'de % 4,5 büyüme ön görüyor ve 2013'de enflasyonun düşeceği cari açığın azalacağını öngörüyor. Bu tahminler mevcut durumda gayette yatırım yapılabilir bir ülke olarak tarif ediyor.( Avrupa için resesyon beklenirken ) Sorun pozitif görünümün durağana çevirmiş olması. Ancak bunu Türkiye'ye ait olumsuzluk olarak görmek değil mevcut konjonktürün Türkiye'ye etikisi olarak algılamak gerekir. Bu oldukça sıradan beklendik bir davranış. Avrupa'nın bir türlü çözümleyemediği bu borç kriznin bizi etkilemesi normal, olağan hatta sağlıklı bir durum. Sağlıksız olan avrupanın krizini çözememesi.
Ben bu tahminlerin bir kredi derecelendirme kuruluşunun mevcut koşullarda yapabileceği en olumlu yorum olduğunu düşünüyorum (iyimser kalıp kalbimi mi koruyorum bilenmez ama...)
Fitch 2 yıl sonra cari açığını azaltarak % 4,5 büyüyecek bir Türkiye ekonomisi tahmini ile  özellikle  bu avrupa koşullarında Türkiye'nin notunu artırmıştır. 2 yıl sonra İtalya ne olacak İspanya Yunanistan ya Fransa peki Avrupa birliği ne olacak  Bu yorum bence Türkiye için oldukça iyi bir tahmin. Biz eğer gerçekten uzun vadeli bakar günü kurtaran popilist politikalara kapılmaz ve hala 2001 krizinde aldığımız önlemlerin artıları ile doğru hamleler yapar isek gerçekten üreten güçlü bir ekonomiye ulaşabiliriz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder