9 Kasım 2011 Çarşamba

Papandreu'nun veda konuşması üzerine

Ntv'de haberler esnasında yayınlanan kadar dinleyebildim.
Piyasalara rağmen demokrasiyi ve Yunan halkının geleceğini korumak için çaba gösterdiğini Yunanistan'ı kaçınılmaz bir iflastan kurtardığını bunun tarihi bir zafer olduğunu söyledi.
Bu cümleler üzerine düşünülmesi gerekiyor
1. Evet hiç bir lider halkının geleceğini piyasaların beklentisine satmamalı. Piyasalar kendini halkın refahı ve iyiliği için atılmış adımlara göre ayarlamalı zira hemen kendini ayarlar da
Piyasalarım net bir beklentisi olduğuna hiç bir zaman kapılmamak gerekiyor. Piyasa beklentisi ve davranışı (bu konuya daha önce değinmiştim) faklı yönlerdeki eğilimlerin vertörel toplamıdır. Ve koşullara göre değişir. Uzun vadede ne olacağı kısa vadeli tepkilere bakılarak ön görülemez. Ve piyasaların beklentisi sürekli ve geleceğe yöneliktir onu yanlış anlayıp yanlış hareketler ya da yorumlar yapmamak gerekir. Bunun için de bir halkın geleceği söz konusu ise elbetteki piyasa beklentileri için yapılmış tahminlerin bir önemi yoktur. Bu nedenle Papandreu'yu mevcut görüşünden ötürü kutlamak gerekir. Ancak samimiyet tabiki kuşkulu eğer referandumdan vazgeçmeden bu istifa ve bu konuşma gelse idi daha inandırıcı olurdu ve bu arada şu andakinden en az % 5 daha düşük bir piyasa görürdük. (bu da piyasaları hiç umursamadan davrandığını gösterirdi )
2. Kaçınılmaz iflastan Yunanistan'ın kurtarıldığını söylüyor ki bu durumda mevcut kurtarma paketi kesin hayata geçecek demektir. Şu an Yunanistan'ı yöneten kişi olduğuna göre bu sözü kabul etmek rasyonel olacaktır. O halde bu konudaki spekülasyonların sonucu konusunda daha net yorum yapabiliriz ki bu spekülasyonlar bir süre daha devam edecek ve piyasalarda dalgalanmalar olacak. Zira bu dönem dalgalardan kazanma dönemi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder