8 Kasım 2011 Salı

Piyasaları okumak

Ekonomi medyası genelde piyasalardaki değişimleri bir takım sebeplere bağlama çabası içindedirler. Bunu yapmak gerekir de böylece gelecek ile ilgili sağlıklı bir yorum yapabilme fırsatı oluşur. Ancak bunu yaparken bir takım temel doğrularla yorum yapmak gerekir.
Herkes yorumunun başına ya da sonuna Piyasalar  eki koyuyor. Peki Piyasa nedir? Ne ister?
Piyasa : daha çok kar elde etmek isteyen paranın kaotik yönelimlerinin vektörel toplamıdır. Sanırım yeterince açık oldu : ) . Yani piyasa parasını değerlendirmek isteyen kişilerin  ya da kurumların bu amaç doğrultusundaki hareketlerinin nihayi sonucudur. Kârı maksimilize etmek için kimi yatırımcı hisse senedi satarken kimi alır.
Özetle piyasa parayı artırmak kârı maksimalize etmek isterken yapılan hareketlerin toplamıdır. Tek amaç kârı maksimilize etmektir. Bu amaç doğrultusunda tüm siyasi görüşler yada oluşumlar tüm felsefik yorumlar bir araçtır amaç değildir. Piyasanın dili dini siyasi görüşü yoktur.
Bloomberg HT bu gün ki Avrupa piyasasındaki hafif düşüşleri Silvio Berlusconi Hükemetin'deki zayıflamaya bağlıyor. (http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1011265-avrupa-borsalari-ilk-gunu-kirmizida-tamamladi)
Bu doğru mu? İtalya'nın mevcut ekonomik sıkıntıya girdiği bu dönemde yöneten Berlusconi hükümeti peki bu hükümet sorumlu hiç olmasın çözecek gibi görünüyor mu ? Pek görünmüyor o halde bu hükümetin değişmesi bir çözüm olasılığı olarak görülebilir mi? Evet bu da bir olasılıktır.  Peki düzelme ve gelişme olasılığı var ise neden bundan piyasalar olumsuz etkilensin. Bu Newton'un hareket yasaları ile açıklanabilir: eylemsizlik.
Eylemsizlik : Tüm cisimler mevcut konumunu korumak ister: Hareket eden nesne hareket etmek ister. Duran nesne durmak ister. Maddenin eylemsizliğini bozmak için enerji gerekir. Piyasa mevcut durumun devam etmesini  pasif olarak ister Buda piyasaları kısmi muhafazakar yapıya ulaştırır.
Piyasa kısmi muhafazakardır yani değişimlere hafif kaygı ile temkinlilikle yaklaşır. Kendini kötü de olsa mevcut koşullara göre ayarlayabilir ancak değişim aynı zamanda bir belirsizliktir.Ve değişim öncesi biraz kendini çekme eğilimi gösterebilir.  Ancak tamamı ile değişim karşıtı değildir. Sadece bu değişimin neler getirebileceği ön görebilmesi gerekir. Ön gördüğü kârı maksimileze etme yönünde olasılık oluşturuyor ise değişimin en önemli destekçisi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder