28 Kasım 2011 Pazartesi

piyasaların yönü ? olasılıklar 60 bin bir olasılık mı?

ABD Avrupa'nın rallisi kadar olmasa da günü %3'e yakın yükselişlerle kapattı. İMKB 52 000'nin üstüne çıktı. Bu iyimser havada 2 temel etken var
1. Avrupalı liderlerin Avrupa borç krizini çözme konusunda daha net adımlar atılacağı fikrinin güçlenmesi
2. Çok satış yapılması ve hisse senetlerinin çok ucuzlaması (kısa dönem için)
Aslında bu ikinci madde temel nokta. Hisseler kısa vade için ucuz olduğu için iyimser haberler beklenenden daha fazla etki yaratıyor. Haber hala bir olasılığı içeriyor net bir adım yok. Ancak olasılığın olumlu yönde olması çok satış yapılmış piyasayı yükseltiyor. Bu satıcıların güç kaybetmesi ve alıcıların güçlenmesi ile direkt ilgili.
 49 binlerden 52 binlere yükselen İMKB 100 yaklaşık %6 yükseliş (2 günde) Bu beklenmedik bir yükseliş değildi. Soru bundan sonrası. Bu sorunun uzun vadede yanıtı 2 olasılığa bağlı
1. 70 binlerden başlayan düşüş trendi devam edecek mi? (düşüş trendi diye adlandıralım )
2. 21 binlerden başlayan yükseliş trendinin düzelmesini mi yaşıyoruz (yükseliş trendi diye adlandıralım)
Aslında bu iki senaryoda olası. İşte ekonominin güzel eğlenceli yanı bunu. Henüz yazılmamış bir gelecekle ilgili bir takım grafikler doğrultusunda tahmin yapıp o geleceği bilmeye çalışmak. finansal gelecek kaotik ve rastlantısallık içerir ve kesin olarak ön görülemez. Ancak bir takım olasılıklar ön görmede yardımcı olabilir.

21 binlere 58 binlerden geldik yaklaşık 27 bin düşüş 70 binlerden düz mantıkla 27 bin düşsek 43 bin demek ki yükseliş trendinde olsak bile hala dip seviyelere var. Tabi bu kanalın zamansal değeri göz ardı edilmemeli .
Yükseliş trendinde olmanın koşulları
1. dünyada savaş olmamalı
2. komşu ülkelerle gerginlik ve ekonomik işbirliği konusunda olumlu adımlar atılmalı
3.avrupa borç krizini çözmeli  ve euro devam etmeli

tersi durumunda düşüş trendi devam edecektir. Sonuç olarak henüz bu gelecek yazılmadı.

Yükseliş trendi için daha düşük fiyatlar görülme olasılığı olsa bile mevcut fiyatlardan nerdeyse % 90 daha fazla bir artış olasılığı mevcut.
Düşüş trendinin ise dibi belli değil.
Peki senaryo nedir. Bir kere unutulmaması gereken İMKB'nin 60 bin seviyesinde kapatılması gereken bir açıkğı var. Bu açıklıklar hep kapatılıyor. Tabi bu 43 binlerden gelen yükseliş dalgası ile de kapatılabilir ancak gözlemlediğim kadarıyla bu açık kapatma genelde o periyottaki trendin tersine bir hareketle oluyor. Yani yükselişte kapatılıyor ise aslında piyasalar düşme eğiliminde oluyor.
Mantıklı senaryo şu 60 binlere doğru çok da uzaklaşmadan bir hareket ve bu açıkların kapatılması. Sonrasında tekrar 43 binlere doğru yeni bir düşüş. Bu senaryo gerçekleşir ise o düşüşte akla kara ortaya çıkacaktır.  İşte o günlerde bu günden ön görülebilen riskler en yüksek düzeyde konuşulacak.
(Not: Şu unutulmamalı grafiklerin eğimleri zamansal olarak daha farklı noktalarda dip seviyesine ulaşıyor. 21 binlerden başlayan yükselişin  43 binlere düşmesi beklenirken bu süre geçti ise yükselen eğim nedeniyle bu seviyede yükseliyor. ki bu grafiklerin zamansal olarak kesin hesaplanması mümkün değil hafta sonu katılmalı mı yada diğer tatillerin geçen zamana piyasa zamanına etkisi yada yapılan bir takım açıklamaların piyasa zamanını hızlandırıp hızlandırmadığı işlem hacimleri tüm bunlar zaman boyutunu kaotikleştiriyor ve bunu nedenle teknik analizler kimi zaman yanıltıcı oluyor zaman değişkeni tam hesaplanamadığı için )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder